Termékdíj tájékoztató

A 2012. január 1-től lényegesen átalakultak a környezetvédelmi termékdíj befizetésének, nyilvántartásának és bevallásának szabályai.
Az erről szóló 2011. évi LXXXV. törvény és a hozzá tartozó 343/2011.(XII.29) kormányrendelet alapján kérjük, tájékozódjanak a változásokról.

A legfontosabb változás, hogy nem a csomagolás után kell a termékdíjat megfizetni, hanem a csomagolóanyag, csomagolóeszköz első belföldi forgalomba hozója, vagy saját célú felhasználója lesz a termékdíj fizetésére kötelezett. Ez azt jelenti, hogy az idei évtől az általunk forgalmazott termékeket fogja a termékdíjfizetési kötelezettség terhelni, és nem az abból előállított csomagolást (ahogyan ez korábban volt). Egyúttal megszűnik a termékdíj alóli mentesség is. Ezért a nettó árakon felül fel kell számolnunk a lenti táblázat szerinti termékdíj tételt is, amely ÁFA alapot is képez.
Az új szabályozás a csomagolószer gyártókra többlet adminisztrációs terhet ró, valamint kötelező a számlákon záradékot feltüntetni. A csomagolószer utáni termékdíjat így a cégünk megfizeti, így ezzel kapcsolatosan sem adminisztrációs, sem bevallási, sem fizetési kötelezettsége nincs.
Kérjük, alaposan tájékozódjon a változásokról, mert a jogszabályok megsértése szankciókat vonhat maga után. Például a tavalyi évben megvásárolt csomagolások után (melyeket az elmúlt évben nem hoztak forgalomba) továbbra is a vásárló a kötelezett a készlet erejéig.
A 2015-ben érvényes termékdíjak az alábbi táblázatban találhatók. Ezeket a díjakat a weboldalon található árlisták "Termékdíjjal növel ár" oszlopai darabra vetítve tartalmazzák.
További információ, tájékoztatás a termékdíjjal kapcsolatban: Termékdíjhírek.hu


Termék

Termékdíj

Műanyag bevásárló táska

1900 Ft/kg

Műanyag tasak, zsák

57 Ft/kg

Papír

19 Ft/kg

Gumi

57 Ft/kg


A fenti, bevásárló táskára kivetett díj igen magas, de ennek következtében a sok helyen megszűnt a táskák ingyenes "osztogatása". A legtöbb vásárló emiatt már otthonról hoz korábban kapott táskát, így a nyomdázott reklámtáskák reklámereje jelentősen megnőtt az utóbbi időszakban. Érdemes egy kicsit drágább, de ugyanakkor vastagabb, lassabban elhasználódó, strapabíró táskát rendelni, mert így a vásárlók tovább használják a táskát, és több ideig érvényesül a táska reklámszerepe!